Skip to main content

Important Q & A basics dev401


1. What is Apex ?


Ans: It is the in-house technology of salesforce.com which is similar to Java programming with object oriented concepts and to write our own custom logic.


2. What is S-Control ?


Ans: S-Controls are the predominant salesforce.com widgets which are completely based on Javascript. These are hosted by salesforce but executed at client side. S-Controls are superseded by Visualforce now.



3. What is a Visualforce Page ?


Ans: Visualforce is the new markup language from salesforce, by using which, We can render the standard styles of salesforce. We can still use HTML here in Visualforce. Each visualforce tag always begins with “apex” namespace. All the design part can be acomplished by using Visualforce Markup Language and the business logic can be written in custom controllers associated with the Page.


4. Will Visual force still supports the merge fields usage like S-control ?


Ans: Yes. Just like S-Controls, Visualforce Pages support embedded merge fields, like the {!$User.FirstName} used in the example.


5. Where to write Visualforce code ?


Ans: You can write the code basically in 3 ways.
setup->App Setup->Develop->Pages and create new Visulaforce page.
Setup -> My Personal Information -> Personal Information -> Edit check the checkbox development mode. When you run the page like this, https://ap1.salesforce.com/apex/MyTestPage. you will find the Page editor at the bottom of the page. You can write you page as well as the controller class associated with it, there it self.
Using EclipseIDE you can create the Visulaforce page and write the code.


6.What are Apex Governor Limits?


Governor limits are runtime limits enforced by the Apex runtime engine. Because Apex runs in a shared, multitenant environment, the Apex runtime engine strictly enforces a number of limits to ensure that code does not monopolize shared resources. Types of limits that Apex enforces are resources like memory, database resources, number of script statements to avoid infinite loops, and number of records being processed. If code exceeds a limit, the associated governor issues a runtime exception.


7. What is Roll up summary field in Salesforce?


Roll up summary field in salesforce calculates the Count, Sum, Min or Max of particular field of any child record. Thus, we can say that Roll up summary field can only be created on Master object.


8.How many types of the relationship fields available in Salesforce?
Ans :
Master Detail
Many to Many
Lookup
Hierarchical
self relationship

9. What will happen if the Account is deleted?


If the Account is deleted then Contact, Opportunity will also be deleted from Salesforce which are related to that Account.


10.What are the types of email templates available in salesforce.com?

Text
HTML with Letter Head
Custom HTML
Visual force



11.If one object in Salesforce have 2 triggers which runs “before insert”. Is there any way to control the sequence of execution of these triggers?


Ans : Salesforce.com has documented that trigger sequence cannot be predefined. As a best practice create one trigger per object and use comment blocks to separate different logic blocks. By having all logic in one trigger you may also be able to optimize on your SOQL queries.


12.Do governor limits apply to sandbox instances?


Ans : Governor limits do apply to all Salesforce instances (trial, developer, production or sandbox environments). However code coverage and successful execution of test classes is only enforced when deploying to a production environment.


13.How to delete the users data from Salesforce?


Ans : To delete the Users Data go to Setup | Administration Setup | Data Management |  Mass Delete Record, from there select the objects like Account, Lead etc and in criteria select the users name and delete all records of that user related to particular object



14. How to restrict the user to see any record, lets say opportunity?


Ans : set up opportunity sharing to be private.  If both users are admins or have view all records on opportunity, then that overrides private sharing


15. What is the difference between trigger.new and trigger.old in Apex – SFDC?


Ans :


Trigger.new :


Returns a list of the new versions of the sObject records.
Note that this sObject list is only available in insert and update triggers, and the records can only be modified in before triggers.


Trigger.old :


Returns a list of the old versions of the sObject records.
Note that this sObject list is only available in update and delete triggers.



29. How you can provide the User Login (Authentication) in Public sites created by Salesforce.

Answer :
We can provide the authentication on public sites using “Customer Portal”.


30.Where is the option of the report for the “Custom Object with related object” and what are the condition to generate related reports?


Ans :


If the parent object is the standard object provided by the salesforce like “Account”, “Contact” then the report will be in there section with related custom object.
If both objects are the custom then the report will be in “Other Reports” Sections.
Following are the conditions to get the report of related objects:
On both the objects, Reports option must be enable.
The relationship between both of them must be “Master – detail relationship”.


Comments

  1. For Salesforce certification latest and updated dumps contact us at completeexamcollection@gmail.com Refer our blog http://completeexamcollection.blogspot.in/2015/04/salesforce-certification-dumps.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

SF ADM 201 Dumps 5

1. Unmanaged packages do not include locked components but can be upgraded?
 A. True  B. False

2. What of the following statements is True?
 A. Tasks allow you to track the specific actions you plan to perform or have performed; Email Alerts cannot track specific actions  B. Email Alerts allow you to track the specific actions you plan to perform or have performed, Tasks cannot track specific actions  C. Email Alerts and Tasks allow you to track the specific actions you plan to perform or have performed  D. Email Alerts and Tasks cannot track the specific actions you plan to perform or have performed

3. The opportunities fields of the campaign statistics section on a campaign detail page will only be populated for the campaign designated as the primary campaign source?
 A. True  B. False

4. Is it possible to have Sidebar search enabled with Global Search?
 A. Yes  B. No

5. Which of the following is true about Page layouts?
 A. Control the layout and organization of detail and edit p…

SF Dev401 Dumps 1

1.How many characters are there in the Salesforce case-insensitive id field of an object? Select the one correct answer.


a. id field is not mandatory
b. The field length is customizable
c. This depends on the version of Salesforce
d. 18




2.Name the prefix used by standard VisualForce markup tags. Select the one correct answer.


vf
apex
c
s


3.Which of the following cannot be included in a VisualForce page? Select the one correct answer.


Java
JavaScript
HTML
Flash



4.To create a new VisualForce page HelloWorld in development mode, which URL should be appended to server address? Select the one correct answer.


/HelloWorld
/vf/HelloWorld
/apex/HelloWorld
/home/HelloWorld



5.What is the maximum size of a VisualForce page? Select the one correct answer.


1 MB
5 MB
15 MB
There is no limit on the size of a VisualForce page



6.What is the number of components that can be added to a dashboard? Select the one correct answer.


20
25
50
100


7.Which of these represent the correct syntax for custom controllers? S…